Een nieuwe baan zoeken brengt altijd verschillende nadelen met zich mee. Allereerst moet je weer een hele sollicitatieprocedure door, waar je hoogstwaarschijnlijk niet op zit te wachten. Hier moet je zelf veel tijd in steken en kan ook een grote berg aan zenuwen opleveren. Toch zijn er verschillende manieren om dit zenuwachtige gevoel te verminderen, bijvoorbeeld door je goed voor te bereiden. Deze voorbereiding, op bijvoorbeeld de assessments die je moet maken voor de sollicitatie, kan gemakkelijk online. De assessments oefenen brengt vele voordelen met zich mee. 

Jij herkent de vraagstelling

Als jij er voor zorgt dat je de opdrachten voor de sollicitatie goed oefent, kom je niet meer voor verrassingen te staan. De training die je zelf hebt doorlopen online, bijvoorbeeld op hellotest, is namelijk zeer vergelijkbaar met degene die je onder druk moet uitvoeren tijdens de echte test. Je kan de voorgelegde dilemma’s herkennen, ook al zullen ze niet precies hetzelfde zijn als dat je hebt geoefend. Het feit dat je de vraagstelling herkent en begrijpt welke richting ze op willen met de vraag, helpt al ontzettend in het goed beantwoorden. Herkenning is key, net als oefening hiervoor. Je zult hierdoor sneller het addertje onder het gras ontdekken en hier dus ook niet intrappen. 

Minder zenuwen

Zoals eerder genoemd helpt oefening bij het verminderen van de zenuwen. Hoe meer oefening, hoe minder nervositeit voor wat dat er komen gaat. Je bent hier namelijk al van op de hoogte en staat zelfverzekerd in de test. Dit vertrouwen in jezelf gaat ervoor zorgen dat je minder snelle domme fouten maakt of in valkuilen stapt. Het is namelijk wel de bedoeling dat je de vragen goed blijft lezen en niet te snel over dingen heen leest: de test bestaat ook voor een deel uit vragen die ze precies zo vragen dat jij misschien in de war raakt. Laat je hierdoor niet van de wijs brengen, dit is juist de bedoeling. Zo kan het bedrijf waar jij wilt solliciteren goed kijken wat voor vlees ze in de kuip hebben. Dus, laat andere sollicitanten achter je en verbaas jouw bedrijf met de skills die jij hebt door deze zo goed mogelijk te oefenen!