Spuitgiet technieken worden onder andere gebruikt om voedselverpakkingen, bloemenemmers, transportkratten, kunststof vloeren, sierpotten en technische onderdelen te produceren. Deze techniek wordt vooral toegepast op massaproductie, omdat het een efficiënte en relatief milieubewuste werkwijze is. Spuitgieten is een techniek om kunststof in een gewenste vorm te krijgen. Dit wordt gedaan door de kunststof te smelten en deze in te spuiten in een matrijs. Een matrijs wordt ook wel een mal genoemd.

Elk product kan worden geproduceerd

De matrijs heeft de vorm van het gewenste product. Als de kunststof is afgekoeld, heeft het dus de vorm aangenomen van het gewenste product. Door middel van spuitgiet technieken zijn zowel eenvoudige als erg complexe producten te produceren in grote hoeveelheden. Het is een relatief goedkoop proces, omdat de kosten steeds lager worden naarmate de verpakking dunner wordt.

spuitgiet

Recycling en hergebruik

Recycling is tegenwoordig belangrijker dan ooit. Een van de redenen dat spuitgieten zo populair is, is doordat er gerecyclede materialen kunnen worden gebruikt. Zo kunnen wat dikkere kunststofproducten worden gemaakt van gerecycled kunststof en wordt enkel de buitenkant van ‘nieuw’ kunststof gemaakt. Kunststof pet flessen, bijvoorbeeld waterflesjes, kunnen tegenwoordig bijvoorbeeld vrijwel volledig van gerecyclede materialen worden gemaakt.

Ook kun je ervoor kiezen om kunststoffen te gebruiken die worden gemaakt van plantaardig materiaal als maïs of zetmeel. Dit is niet alleen beter voor het milieu doordat je plantaardige grondstoffen gebruikt, maar ook doordat er voor de productie van deze kunststoffen geen aardolie nodig is.