Steeds vaker zien we dat mensen ervoor kiezen om een woning te kopen in plaats van te huren. Dit is vrij logisch, aangezien het kopen van een woning veel voordelen heeft ten opzichte van het huren van een woning. Echter is het kopen van een woning erg duur en komt er veel bij kijken. Een van de belangrijke dingen die je niet moet vergeten wanneer je een woning koopt is om een notaris in te schakelen die je verder helpt. Maar wat doet deze notaris precies?

Het werk van een notaris

Een notaris heeft de bevoegdheid om officiële notariële aktes op te stellen. Deze aktes heb je verplicht nodig wanneer je een huis koopt. Koop je een woning met een hypotheek? Dan zal de notaris twee aktes voor je opstellen. De eerste akte is de leveringsakte, waarin staat dat jij de officiële nieuwe eigenaar bent van het pand. De andere akte is de hypotheekakte. Deze akte is om te zorgen dat jij je aan de afspraken van de hypotheek houdt. Wanneer je dit niet doet, kan je woning als onderpand worden genomen.

De prijzen

De prijzen van notarissen staan niet vast en dus kan elke notaris zijn eigen tarieven hanteren. Het is dan ook handig om op zoek te gaan naar de goedkoopste notaris in jouw buurt. Dit kan je doen door de verschillende notarissen met elkaar te vergelijken en diverse offertes aan te vragen. Let altijd op dat de taken duidelijk zijn vermeld op de offerte, zo voorkom je extra kosten achteraf.

Ten slotte wil ik je nog adviseren om een notaris in de buurt te kiezen. Woon je in Rotterdam, kies dan ook aan notaris in Rotterdam. Dit is makkelijk en zal je veel reistijd en kosten besparen.