Investeren, we horen van bijna iedereen dat het belangrijk is en kijken steeds meer mensen het te doen. Maandelijks leg je een bedrag aan de kant en investeer je dit bedrag, om vervolgens een passief inkomen te genereren of om ervoor te zorgen dat je jouw investering met winst zult terugkrijgen, voornamelijk op de lange termijn. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om te investeren in vastgoed of metalen als goud en zilver, maar richten we ons in dit blog juist alleen op de aandelenmarkt. Je koopt de aandelen op een beurs en aan de hand van een koers. Gaat het goed met een bedrijf? Dan zul je zien dat het aandeel en de koers zal stijgen. Gaat het nu minder met het bewijs? Dan zal de koers gaan dalen. Laten we er eens naar kijken!

Investeren in aandelen!

Wanneer je ervoor kiest om te investeren in aandelen, zul je een deelneming in een bedrijf kopen. Je bezit in principe een heel klein percentage van het bedrijf, afhankelijk van hoeveel aandelen je hebt gekocht. Het investeren in aandelen zal jou als belegger de mogelijkheid bieden om een groei te realiseren in je vermogen, wanneer je iedere maand consequent blijft beleggen en zo een maximale spreiding in de aandelen en over een langere periode zult hebben.

Echter zijn er ook erg veel speculaties op de beurs. Het klinkt allemaal erg aantrekkelijk om in een korte tijd voldoende winst te behalen, maar is dit veel moeilijker dan dat het lijkt. Het is mogelijk om in een klein tijdsbestek het maximale rendement en grote winsten te behalen, maar zit hier wel een groot risico aan verbonden en kun je bij de een op andere dag zomaar je inleg kwijt zijn. Wanneer je aan het speculeren bent, is het dus van belang dat je weloverwogen beslissingen gaat maken en opties vergelijkt, om uiteindelijk de keuze te maken om wel of niet te investeren.

Wat zijn etf’s?

Wanneer je een maximale spreiding wilt hebben in je profilio en liever niet handelt met losse aandelen, is het mogelijk om te gaan beleggen in etf’s. Maar wat zijn etf's nu eigenlijk? ETF’s, ook wel exchanged trading funds, zijn te vergelijken met een beleggingsfonds en beschikken ze over erg veel spreiding. Een ETF volgt, iets dat ook wel tacking wordt genoemd, namelijk een bepaalde index zoals bijvoorbeeld de AEX of de Dow Jones. Zo zijn er ETF’s die zijn gefocust op de AEX, die bestaan uit verschillende aandelen die actief zijn in de AEX. De ETF’s hebben hun spreiding te danken aan het feit dat je investeert in iedere sector, van pharmaceutische bedrijven tot de Big Tech sector! 

Ook is er binnen de ETF’s nog erg veel verschil. Zo kun je kiezen voor de grote en populaire ETF’s, maar kun je ook investeren in een ETF die geheel gericht is op een speciaal land, zoals een ontwikkelingsland als China of India dat enorm veel groei wilt gaan realiseren. Doe altijd eerst goed je onderzoek, om vervolgens te investeren en rendement te realiseren voor later!