Bekijk de houtklover bij ACG Holten. Een houtkliever heeft veel voordelen, en anders dan de eerste indruk doet wekken, is het veilig gereedschap. Het is ook schoon elektrisch gereedschap wat niet zoveel herrie maakt, en dat is in de bosbouw niet altijd geval. Ook vergt de houtkliever niet zoveel onderhoud, met een gigantische druk doet de machine het werk. Het beste is eens een demo bekijken. Stammen van bijvoorbeeld fruitbomen perst de bijl in tweeën, en naast dat de stam ingekort is, is het ook gekliefd en hoef je het alleen maar te stapelen. Op één dag kun je heel wat haardhout verwerken.

Gebruik de motorkettingzaag minimaal

De houtklover gebruik je op het eigen erf. Daar moeten dan de stammen terecht komen, dus daarvoor moet je bomen rooien. Dat kan een boomgaard zijn inclusief windschut. De fruitboompjes zelf zijn relatief eenvoudig uit de grond te trekken, de populieren rond de boomgaard moet je vellen. Met zulk werk blijft de motorkettingzaag nodig. Wie er mee bekend is weet, het is niet volledig veilig en de tweetaktmotor is kilometers verderop nog te horen. Voortdurend moet je tanken, en dan onderhoud plegen aan de zaag. Het is dan een verademing als dat werk achter de rug is, als de stammen op het erf liggen.

ACG Holten heeft meer praktisch gereedschap

Voor handigheidjes zoals een compressor, grasmaaier, en hogedrukreiniger kun je ook bij ACG Holten terecht. Bij goed onderhoud is dat gereedschap wat zeer lang meegaat, en ACG Holten staat dan ook voor kwaliteit. Op de website staat een kaart met als kanttekening dat er meer dan 1000 machines van ACG Holten in gebruik zijn, en frappant dat het tot ver Duitsland ingaat terwijl daar juist de basis van gereedschap van goede kwaliteit is. Duitse degelijkheid wordt dus overduidelijk door Nederland overtroffen. Op de website van ACG is het allemaal te bekijken. Onderaan de website kun je linken naar video’s om een indruk van het klieven te krijgen.