Wat is Zweeds rabat?

Als we het hebben over een douglas fijnbezaagd Zweeds rabat, dat is een naaldhoutsoort wat gebruikt kan worden voor heel veel toepassingen. Het douglas hout wordt veel gebruikt voor bijvoorbeeld:

  • gevelbekleding

  • aanbouw

  • schuur/berging

  • ramen

  • kozijnen

  • vloeren

  • pergola’s

  • hekken

  • tuinmeubelen

Dit soort zwaar balkhout wordt meestal gebruikt voor vele dragende constructies.

Het douglas Zweeds rabat hout is zeer goed te lijmen, maar de bewerking van het hout is met handgereedschappen niet zo eenvoudig als het lijkt. Het afwerken van een oppervlakte vereist voorbehandeling. Tevens kan de droging vertraagd worden en kan de filmvorming verhinderd worden door het gebruik van polyester bij het afwerken. Oppervlakte afwerkingen hecht op droog douglas hout goed. 

Als je over gaat naar machinale bewerking dan levert dat weinig moeilijkheden voor je op, miets je scherp gereedschap gebruikt, want dan wordt het een stuk lastiger. Mocht je spijkers en schroeven gaan gebruiken dan is dat goed mogelijk, alleen moet je wel voorzichtig zijn met behandelen i.v.m. kans op splijten. 

Wat valt er op?

Het Zweeds rabat is oranjeachtig van kleur en het hout heeft een geelbruin uiterlijk met een mooie vlamtekening. De verwachte levensduur van dit stuk hout is ongeveer tussen de 10 en 15 jaar oud. Ook is dit hout verrassend genoeg super goed bestand tegen zuren. Hierbij is de uitvoering van het hout gedroogd en is het een massieve samenstelling. Het milieucertificaat is PEF en valt onder de duurzaamheidsklasse nummer 3. Het Zweeds rabat hout is verkrijgbaar in verschillende soorten maten zoals 23x200x4000. De lengte kan oplopen tot 6100 cm en de maximale kopmaat is 25×150.

De keuzes in afwerkingen zijn er genoeg voor het hout. Je kunt kiezen tussen fijnbezaagd, glad geschaafd, ongeschaafd en zichtzijde ongeschaafd. 

Stukje geschiedenis

Het Zweeds rabat worden ook wel potdeksel planken genoemd en zorgt voor een geheel dichte constructie. Zo’n mooi stukje hout kan goed beschermen tegen een beetje wind en regen. Als je kijkt naar de materialen die ervoor gebruikt kunnen worden zijn dat er best veel. Er is midden Europees vuren hout, noord Zweeds vuren hout en natuurlijk lariks douglas hout wat meestal wordt gekozen. Heb je nou een dichte schutting staan is het belangrijk dat je de schutting extra stevig vast maakt vanwege de wind die nog wel is gevaarlijk kan gaan wezen.

Een rabat is een plank die aan de onderkant is voorzien van een groef en aan de bovenkant zit dan een geschulpte rand waardoor de rabatdelen in elkaar geschoven kunnen worden. De rabatdelen is meestal voor het buitenwerk en wordt daarom ook doorgaans horizontaal aangebracht. De vorm van een schulprand voorkomt dat er veel (regen)water tussen de planken blijft hangen.