Wil je een eigen bedrijf? Dan kun je deze natuurlijk geheel zelf opstarten. Toch kan het ook gunstig zijn om in plaats daarvan een bedrijf over te nemen. In dat geval profiteer je vaak van verschillende dingen als naamsbekendheid, bestaande klanten en een bedrijfspand. Maar waar moet je rekening mee houden bij bedrijfsovername? Je leest het hier.

Maak een profiel

Ga je een bedrijf overnemen maar weet je nog niet welke? Maak dan een zoekprofiel voor jezelf. Hierin schrijf je op wat voor soort bedrijf je over wilt nemen en waar deze aan moet voldoen. Bedenk in welke regio je graag wilt gaan zitten, hoeveel geld je beschikbaar hebt voor de overname en welke uitdagingen je aan zou willen gaan.

Schakel hulp in

Bedrijfsovername kan erg ingewikkeld zijn. Je hoeft dit gelukkig niet alleen te doen. Schakel een advocaat bedrijfsovername in (ga naar https://www.westlandpartners.nl/ voor meer informatie), of vraag om advies bij bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel. Je zult bijvoorbeeld een contract moeten tekenen en hier komt veel bij kijken.

Zoek naar een geschikt bedrijf

Heb je eenmaal voor ogen wat voor bedrijf je precies zou willen overnemen, dan kun je beginnen aan je zoektocht. Zoek op basis van het door jou opgestelde profiel een bedrijf dat bij jou en je eisen past. Ook bij het vinden van een bedrijf voor bedrijfsovername kun je de hulp inschakelen van de Kamer van Koophandel.

Wat is de waarde van het bedrijf?

Klaar met zoeken? Bereken dan de waarde van het betreffende bedrijf. Deze wordt berekend op basis van tastbare bezittingen, maar ook de meerwaarde is van invloed op de waarde van het bedrijf. Er zijn meerdere factoren die effect hebben op de vraagprijs van een bedrijf. Uiteindelijk bepaal je echter altijd in overleg wat je voor het bedrijf gaat betalen.